DEN HAAG – Met luid applaus en geroffel, zo heeft de Tweede Kamer in Den Haag woensdagmiddag afscheid genomen van Emile Roemer als politicus. De fractievoorzitter van de SP uit Boxmeer kondigde 13 december vorig jaar zijn vertrek aan.

Kamervoorzitter Khadija Arib noemde hem in haar toespraak de ‘grote vriendelijke reus’. Ze prees Roemer, omdat de Socialistische Partij onder hem het imago van ‘knorrige tegenpartij’ van zich af heeft geschud. Roemer is inmiddels uit Oss.

‘Mooi geweest’
“Het is mooi geweest”, zei Roemer voorafgaand aan het moment dat het parlement hem uitzwaaide. In zijn afscheidsbrief schreef hij al dat het tijd is dat een nieuwe SP-lichting het overneemt. Roemer was eind vorig jaar al gestopt als fractievoorzitter.

“Je humor, je vriendelijke houding en daadkracht zette je in om iets wezenlijks te bereiken”, aldus Arib. “Regeringsdeelname – een droom – is je niet gelukt. Maar de SP heeft onder jouw leiding bewezen op elk niveau te kunnen besturen. Je hebt de bal feitelijk voor het doel gelegd, het is nu aan anderen die erin te schieten.”

‘Niet mislukt’
In KRAAK., de zondagse talkshow van Omroep Brabant tv, ging Roemer onlangs in op zijn grootste ambitie: regeringsdeelname. Elf jaar deed hij een vergeefse gooi. “Toch voel ik me . Ik laat de partij in een goede vorm en geolied achter”, aldus Roemer.

Hij staat voor zijn eerste vrije dag nu zijn politieke loopbaan is afgesloten. Roemer weet nog niet wat hij gaat doen. Voor de toekomst, zo verklapte hij wel, sluit hij een burgemeesterschap niet uit.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here